4 iun. 2013

MotoGP Mugello

Lorenzo dă o lecție de pilotaj


Cursa de la Mugello a fost foarte așteptată. Eram nerăbdători să aflăm câteva răspunsuri: Câștigă din nou Pedrosa? E mai bun Marquez pe pista uscată? (evident, pe pistă udă s-a dovedit că mai are câte ceva de învățat, dar nah, nimeni nu s-a născut atoateștiutor, experiența vine cu timpul) Își revine Lorenzo? Mai e capabil Valentino Rossi să țină ritmul piloților de top?
În subsidiar mai era și întrebarea legată de performanțele tehnice: Ce dracu au făcut ăștia de la Yamaha? Și-au stricat singuri motocicleta în loc să o îmbunătățească? După cursa de la Le Mans parcă îți venea să spui asta.

Și weekend-ul a început dezastruos pentru Yamaha. În primele antrenamente libere au obținut rezultate incredibil de proaste. Rossi - al 19lea timp. Hai că Rossi mai face din astea. Ne-a obișnuit să aibă antrenamente sau calificări foarte proaste și după aia să meargă incredibil în cursă. Dar Lorenzo? Robotelul? Locul 14?
Hai să zicem că în antrenamentele libere timpii și clasamentul nu contează. Până la urmă de aia sunt antrenamente libere, ca piloții și echipele tehnice să ajusteze motocicletele și să găsească cele mai bune setări pentru ceea ce contează - cursa.
Bun, Yamaha a testat în primul antrenament. Ei știu ce au testat, dar se pare că nu le-a ieșit. Dacă au fost doar teste e ok. Dar dacă e altceva? În primul antrenament pista a fost udă, iar rezultatele Yamaha au fost asemănătoare cu cele de la Le Mans (unde a plouat). E doar coincidență sau noul M1 nu știe să meargă pe ploaie? Rămâne o întrebare deschisă.

În al doilea antrenament lucrurile s-au schimbat radical. Pista s-a uscat și a ieșit soarele și în boxa Yamaha. Și ce soare! Primele 3 locuri ocupate de Yamaha. Honda a fost eclipsată. Sau poate a fost rândul Honda să testeze lucruri noi?
În orice caz, nu cred că și-au planificat să testeze căzături la viteze de peste 300km/h. Totuși, Marquez a făcut-o și pe asta. Glumesc acum, dar accidentul a fost foarte serios. La prima vedere a părut ceva foarte grav și doar o minune a făcut ca Marquez să scape doar cu niște mici zgârieturi. Bine că totul s-a terminat cu bine.

Calificările au consemnat o premieră. Pentru prima dată, o motocicletă Honda de uzină a fost în Q1. Lucrul ăsta pare imposibil din punct de vedere matematic, dar nah, ținând cont de ce s-a întâmplat cu Marquez în antrenamente e pe deplin explicabil. Bineînțeles că Marquez n-a avut probleme să câștige Q1 și să intre în Q2, dar parcă s-a văzut totuși că nu e în cea mai bună formă.
Începutul Q2 l-a găsit pe Lorenzo primul l-a start așteptând să se permită intrarea pe pistă. Cineva a încercat să se bage în fața lui, dar Lorenzo a ținut morțiș să fie primul care stabilește un tur cronometrat. Și a făcut-o... stil Lorenzo - a scos un timp incredibil de bun chiar de la prima tură. Se părea că își va adjudeca un nou poll fără prea multe bătăi de cap. În timp ce Lorenzo bătea recordurile, despre Pedrosa aproape că nu se auzea. Comentatorii Digi spuneau că Pedrosa e foarte sigur pe ei și că așteaptă finalul. Eu am crezut că de fapt Pedrosa atâta poate în aceste calificări. Până la urmă n-a fost nici așa nici așa. Pedrosa ar fi vrut să tragă tare de la început, dar n-a putut pentru că a prins trafic. Cât de sigur pe el a fost nu pot să știu, dar știu că a reușit un tur fantastic și i-a smuls lui Lorenzo poll-ul.
De altfel, lucurile s-au succedat incredibil de repede și timpii pe tur au căzut foarte rapid. Atât de rapid încât Rossi, care scosese la început un timp pentru locul 2 s-a trezit la final pe locul 6 fără să aibă timp să se dumirească când s-a întâmplat asta și fără să mai poată răspunde.

Ce ar mai fi de spus până aici? Dovizioso a obținut al 3lea timp în calificări. Asta cumva confirmă că Ducati face progrese. Deocamdată nu sunt spectaculoase, dar măcar sunt progrese nu regrese.
Crutchlow a fost și el abonat la căzături cum a fost și Marquez. Până la urmă nu există minuni. În grupul piloților din frunte nu există așa mari diferențe. Toți sunt foarte talentați, toți stăpânesc foarte bine motocicletele și arta pilotajului nu mai are secrete demult pentru niciunul dintre ei. Diferența o face motocicleta (mai ales Ducati care nu reușește să țină pasul cu Yamaha și Honda) și cât de mult sunt dispuși, fiecare dintre ei, să riște.

Rossi a venit la Mugello cu o cască nouă. O simpatică broscuță țestoasă. Trebuia să fie un mesaj pentru fani? Și ce ar fi trebuit să transmită? Că Rossi nu mai poate, că e ca o broască țestoasă în comparație cu ceilalți, dar totuși a rămas un tip simpatic? Sau dimpotrivă. Că rezultatele din acest an nu au fost prea grozave, dar își va reveni și, întocmai ca în fabula cu iepurele și broasca țestoasă, el va fi cel care va trece la sfârșit primul linia de sosire și el va fi campionul?
Mugello e un circuit special pentru Rossi. Aici a avut parte de foarte multe bucurii și de o incredibilă serie de 7 victorii, tot aici a avut parte de cel mai grav accident din viața sa, singurul care l-a ținut pe bară aproape un sezon. Nu mai zic de numărul de fani italieni. Aproape toate tribunele erau galbene, cu excepția unei pete roșii a ducatiștilor. Dacă Rossi ar fi vrut să transmită un mesaj aici era locul perfect să o facă. Dacă era să se consemneze o nouă renaștere pentru Rossi, aici era locul perfect unde să se producă. Dar nah, nimeni nu i-a zis toate astea și lui Bautista. Chiar l-a începutul cursei Bautista s-a avântat atât de tare încât a pierdut controlul, l-a acroșat și pe Valentino, au ieșit amândoi în decor și uite așa am rămas toți cu o mare nedumerire - ce mesaj a vrut să ne transmită Rossi? Din păcate, pe pistă n-a mai putut să transmită nimic. Va trebui să așteptăm următorul mare premiu.Cursa în sine n-a fost foarte spectaculoasă, deși s-au întâmplat destule evenimente. Eliminarea lui Rossi (pentru că nu se poate spune că a căzut) a fost doar unul dintre ele.
Dani Pedrosa a plecat ca din tun în cursă. A vrut să-și valorifice poll-ul și a reușit. Cum s-a dat startul a țâșnit și a reușit să se distanțeze un pic pe linia dreaptă. Din păcate pentru el, asta s-a întors împotriva lui chiar în primul viraj. A avut viteză mai mare decât Lorenzo, dar asta a făcut să fie nevoit să frâneze mai tare și a ieșit pe o trasă mai largă. De data asta Lorenzo n-a mai iertat. În ultima vreme se învățase să meargă la rezultat. Tare, aproape fără greșeală, dar și fără să-și asume riscuri. Dar acum mersul conservativ nu mai era o obțiune pentru că nu mai avea ce să conserve. Lorenzo avea nevoie de puncte. Dacă Dani i-a lăsat o mică portiță deschisă, Lorenzo a profitat imediat de ea și s-a băgat. Depășirea în sine și tot ce a urmat după aceea m-au făcut să spun că Lorenzo a dat o lecție de pilotaj. A mers impecabil de la începutul cursei și până la sfârșit. Pedrosa s-a străduit din răsputeri să-l depășească, dar n-a primit de la Lorenzo nici cea mai mică șansă. Pe lunga linie dreaptă de la start/sosire se vedea că motocicleta Honda are un mic plus de putere, Dani se apropia și lăsa senzația că poate să depășească, dar la intrarea în viraj Lorenzo a revenit de fiecare dată cu o frânare și o trasă perfecte. De altfel pe linia dreaptă a fost singura șansă pentru Pedrosa pentru că pe restul circuitului pur și simplu nu se putea apropia suficient de mult de Lorenzo.
Duelul ăsta a fost spectaculos la început, dar pe măsură ce turele treceau și neputința lui Pedrosa devenea din ce în ce mai evidentă, parcă a devenit plictisitor. Totuși, duelul a fost plin de încrâncenare. De mult nu l-am mai văzut nici pe Lorenzo nici pe Pedrosa să lupte cu atâta îndârjire.

În spatele lor a fost mereu Marquez. Nu s-a implicat în duel, deși lăsa senzația că poate, că are resurse să o facă. S-a mulțumit să păstreze o distanță mică față de ceilalți doi și să aștepte. În definitiv, de multe ori se întâmplă asta - când doi se ceartă al treilea câștigă. N-a fost cazul de data asta. L-a un moment dat Pedrosa a cedat și Lorenzo, scăpat de presiune, a reușit să se desprindă decisiv. Ca să fiu corect, nu Pedrosa a cedat, el s-ar fi luptat până la final, dar nu l-au mai ținut cauciucurile. Când Marquez a vâzut că Pedrosa nu mai poate să țină ritmul s-a hotârât să-l atace. Și a făcut-o. Spectaculos așa cum ne-a obișnuit. S-a apropiat de Pedrosa, a început să-l hărțuiască pândind momentul pentru depășire și până la urmă a trecut, printr-o manevră foarte frumoasă. Ce s-a întâmplat după aceea doar Marquez ar putea să spună. După părerea mea ar fi putut să termine lejer pe locul 2. Pe Lorenzo nu cred că l-ar fi putut ajunge, iar de Pedrosa s-ar fi îndepărtat ușor. Dar n-a făcut-o. A forțat prea mult și a sfârșit într-un nor de praf în pietrișul de pe marginea circuitului. Mare păcat. Băiatul ăsta are o inimă mare și talent cu carul. Și-ar merita un loc pe podium în fiecare cursă.

Probabil că Pedrosa s-a bucurat foarte mult când l-a văzut pe Marquez afară din cursă. Nah, nu cred că s-a bucurat de răul altuia, dar pentru el a fost o pleașcă nesperată. Viața e grea acolo în frunte. Cred că Dani își dorește titlul mondial mai mult decât orice alt pilot. De multe ori i-a trecut prin fața ochilor și nu a reușit să-l prindă. Acum conduce în clasamentul general, dar dacă Lorenzo își revine, va fi foarte greu să se mențină. Ce să mai zicem despre colegul lui, Marc Marquez? Lupta cu Lorenzo depinde și de bătălia dintre Honda și Yamaha. Marquez are motocicletă identică cu a lui și de multe ori a dovedit că poate să fie mai bun (sau cel puțin mai nebun) decât Pedrosa. 

Trebuie să spun câteva cuvinte și despre Crutchlow. El e cel care a terminat pe 3. După ce cursa trecută a obținut locul 2. Pentru cineva care nu are la dispoziție cea mai bună motocicletă este absolut remarcabil. E adevărat, dacă Marquez nu ar fi căzut nu ar fi reușit să urce pe podium. Dar e la fel de adevărat, la ce ritm a avut în ultima parte a cursei, dacă ar mai fi avut la dispoziție câteva tururi l-ar fi ajuns pe Pedrosa și poate l-ar fi și depășit. 

În rest... echipa Ducati a obținut și ea rezultate bune. Dar nu suficient de bune. Dovizioso n-a reușit să treacă de Stefan Bradl. În continuare Ducati de uzină nu e suficient de bun să se bată cu o Honda client. Măcar de data asta au ținut pasul. Poate că în cursele următoare o să fie și mai bine pentru ei. Cel puțin acum, profitând de căzătura lui Marquez și de abandonul prematur al lui Rossi, au prins câteva puncte bune în clasament. 

Aștept în continuare să văd ce ne transmite Rossi. În cursa următoare, la Barcelona, Yamaha ar trebui să vină și cu o nouă cutie de viteze. Cel puțin așa estimau ei la începutul sezonului. Dacă ar fi așa și dacă noua cutie de viteze va oferi acel plus față de Honda poate că îl vom vedea în sfârșit pe Rossi cel de odinioară, Rossi campionul. Dacă nici la Barcelona nu reușește o cursă foarte bună, cred că nu mai avem ce aștepta de la el. Poate pentru Yamaha ar fi cel mai bine așa. Or să se concentreze numai pe Lorenzo și toate update-urile vor fi doar pentru el. Lorenzo, cu o motocicletă cel puțin egală cu a celor de la Honda, ar câștiga un nou titlu. Valentino Rossi s-ar concentra mai mult pe marketing decât pe curse. Asta știe să facă în continuare mai bine ca oricine. Deja le-a umplut conturile celor de la Yamaha și o va mai face și în continuare. Pentru Yamaha ar fi ideal - și bani și glorie. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu