28 aug. 2013

Alegerea manusilor moto

În primul rând, ar trebui să porți mănuși când mergi cu motocicleta sau nu? Până la urmă, din tot echipamentul moto doar casca este obligatorie prin lege. La mănuși am putea renunța, nu? Ei bine,  nu. Eu îmi iau cel puțin 2 perechi de mănuși cu mine când plec la drum lung. 

De fapt de ce nu aș purta mănuși? Nu există niciun dezavantaj ci doar avantaje. E drept, cu mănușa pe mână nu am atâta dexteritate și e mai greu să manevrez diverse obiecte mici - de exemplu telefonul mobil sau bricheta. Dar când merg cu motocicleta nici nu vreau să butonez telefonul ci doar să mă concentrez la ce se întâmplă în trafic. Pentru cei disperați după tehnologie, s-au inventat mănuși cu bluetooth cu care poți să controlezi și telefonul, iPod-ul sau alte gadget-uri. Normal că sunt mai scumpe, dar nah, îți oferă această posibilitate.


Multă lume nu dă atenție mănușilor. Probabil din cauza bugetului. Cei mai mulți bani se duc pe motocicletă, după care vine casca și probabil o jachetă. Mănușile sunt lăsate mai la coada listei de cumpărături. 
Dar și mănușile sunt foarte importante. Ele te vor proteja în cazul unei căzături cu motocicleta. Nu doresc nimănui, dar majoritatea motocicliștilor au pățit-o. Cele mai multe căzături nu sunt foarte grave. Dacă ai echipament complet, probabil că te vei ridica de jos fără nicio zgârietură, eventual vei avea doar câteva vânătăi și orgoliul un pic rănit. Dar astea vor trece repede. 
În schimb, fără echipament, s-ar putea să te alegi cu toată pielea jupuită. Eh, și pielea se repară, nu? Dar cu ce costuri? Bani, timp, suferință...De ce să trăiești așa ceva pe "pielea" ta? Nu e mai bine să te protejezi?

Mănușile te vor proteja nu doar când cazi ci tot timpul când mergi. Mâinile sunt sensibile și trebuie protejate. Mai ales la drum lung, la viteze mari, fără mănuși mâinile ar îngheța. Și chiar dacă nu îngheață, tot e bine să te protejezi. Mai bine să porți mănușile tot timpul decât să riști un reumatism la bâtrânețe.

Tipuri de mănuși moto

Oferta de mănuși moto este foarte variată. Sunt foarte mulți producători și există o mare varietate de modele. 

Există mănuși de vară și mănuși de iarnă. Cele de vară sunt mai subțiri, au aerisiri (piele găurită sau material textil), iar cele de iarnă sunt mai groase, căptușite cu materiale termoizolante unele chiar cu sistem de încălzire. Eu n-am avut până acum mănuși cu încălzire, dar mănuși groase mi-am luat. Pot să spun că împotriva frigului nu sunt foarte bune cu toate izolațiile lor. Cea mai bună protecție împotriva frigului e să stai acasă la căldurică. Când e foarte frig afară prefer să nu mai merg cu motocicleta. Nu văd rostul - este și foarte puțin confortabil și este și mult mai periculos.

Există mănuși scurte, mănuși medii și mănuși lungi  Bineînțeles, degetele sunt la fel de lungi, diferența fiind dată de fapt de lățimea materialului din jurul încheieturii mâinii. Mănușile scurte sunt bune vara pentru că sunt mai aerisite și se pretează pentru mersul în oraș (sunt și mai ușor de scos sau pus). Mănușile lungi (de tip mușchetar) trec peste manșeta jachetei moto și astfel izolează mai bine împotriva vântului. Sunt foarte bune mai ales pentru drumurile lungi. Eu am pățit-o odată - aveam niște mănuși medii (practic mănușa se termina unde începea manșeta jachetei) și m-am trezit că mă înțeapă o viespe chiar în spațiul dintre mănușă și manșetă. De atunci prefer la drum lung să îmi iau mănuși lungi ca să nu mai am surprize din astea. 

Există mănuși din piele și mănuși din material textil. Eu personal prefer mănușile de piele pentru că au rezistență mai bună la abraziune (care este de fapt și principalul factor de protecție), se mulează mai bine pe degete și au aderență mai bună. Există și un dezavantaj al mănușilor de piele - nu sunt impermeabile. De fapt, dacă te prinde ploaia cu astfel de mănuși se fac fleașcă imediat. Pentru costumul de piele am găsit soluții de impermeabilizare - tratez pielea cu cremă (nimic special - cremă de mâini Nivea) și aplic deasupra și un strat de silicon. Vreau să spun că jacheta mea de piele a rezistat onorabil (cu acest tratament aplicat) chiar și la ploi torențiale. În schimb cu mănușile nu am avut același succes. Bineînțeles că le-am dat și pe ele cu cremă și cu silicon, dar tot nu rezistă. Pe de-o parte și pielea mănușilor e mult mai subțire decât pielea din care e făcută jacheta, iar pe de altă parte mănușa are și multe cusături care nu se pot impermeabiliza. Când mergi cu motocicleta și ai mânușile ude îți îngheață mâinile chiar și în toiul verii. Soluția pe care am găsit-o eu.... îmi iau cu mine și o pereche de mănuși de schimb (tot am mai multe perechi, de ce să nu le folosesc?)

Există mănuși touring (principala caracteristică e că sunt mănuși lungi), mănuși racing (care au protecții mai solide) sau mănuși off-road (în principiu n-ar trebui să fie mari diferențe față de mănușile pentru motocicletele de stradă - diferențele țin mai mult de marketing decât de funcționalitate - producătorii de echipamente off-road vor să se diferențieze prin design și culori; totuși mănușile off-road sunt în general mai aerisite - îți transpiră mâinile mult mai tare datorită efortului de a ține ghidonul pe teren accidentat)

Criterii pentru alegerea mănușilor moto


Potrivire. Ca și în cazul căștilor moto, probabil ăsta e cel mai important criteriu.  Mănușa trebuie să se potrivească bine pe mână, să nu fie nici prea largă, dar nici prea strâmtă. Nu degeaba există zicala "a se potrivi mănușă". O mănușă potrivită trebuie să îți ofere suficientă dexteritate încât să poți apăsa butoanele motocicletei, levierul frânei de mână, să poți deschide și închide viziera și aerisirile căștii sau fermoarele jachetei. Mănușile nu trebuie să te strângă și să nu existe puncte de presiune. E important mai ales la un drum lung ca mănușa să fie destul de lejeră încât să permită o bună circulație a sângelui 
În general fiecare model de mănuși moto este produs în mai multe mărimi standard. Este puțin probabil să nu găsești mănuși pe măsura ta. Dacă nu găsești într-un magazin găsești în altul. Totuși, trebuie să ai grijă. E la fel ca și la cască, la fel ca și la ghete. Chiar dacă pe etichetă scrie măsura care îți vine ție bine s-ar putea ca mănușa să nu se potrivească (deși este puțin probabil). Cel mai bine e să cumperi mănușile din magazin și să le probezi înainte. Dacă vrei să cumperi on-line e bine să iei modele pe care le-ai mai avut sau le-ai mai probat deja.

Protecții. Cu cât mai multe și mai solide, cu atât mai bine. Eu nu mi-aș lua niciodată mânuși fără protecții. Oasele mâinii sunt destul de fragile și se rup destul de repede în cazul unui accident. De aceea trebuie protejate. Majoritatea mănușilor moto au protecție pe încheietura pumnului (oasele metacarpiene). Asta e bine. Protecțiile sunt felurite - plăci de metal, material plastic, kevlar, fibră de carbon etc. Sincer să fiu, nu știu care material ar fi mai bun. În principiu trebuie să reziste bine la șoc, dar să aibă și elasticitate pentru absorbirea șocurilor și dispersia energiei. Parcă aș exclude plăcile de metal (rezistă la soc, dar nu sunt elastice) și pe cele de plastic (sunt suficient de elastice, dar rezistă mai puțin bine la șocuri). Mănușile racing au protecții și pe degete (falange). Din nou, cu cât mai solide protecțiile cu atât mai bine, dar în același timp trebuie să lase degetelor suficientă flexibilitate. La multe mănuși protecțiile pentru degetul mic sunt în lateral în loc să fie în față cum sunt pentru celelalte degete. De ce? Pentru că aceea este zona mai probabil să fie lovită în cazul unei căzături. De asemenea, multe mănuși au protecții în zona încheieturii mâinii. 
Tot la capitolul protecții aș menționa și pernițele absorbante de șocuri. Majoritatea mănușilor au un burete sub protecția principală (cea de la încheietura pumnului), dar sunt importante și pernițele din palmă. Ele au un alt rol - absorb vibrațiile și șocurile transmise de ghidon.

Aerisiri. Bineînțeles aici vorbim de mănuși pentru vară. Cu cât lasă mâna să respire mai bine și permit o ventilație mai bună cu atât sunt mai bune mănușile. În cazul mănușilor de iarnă lucrurile stau un pic pe dos - ele trebuie să izoleze termic cât mai bine. Dar și aceste mănuși au nevoie de ventilație.

Elemente de fixare. Multă lume nu dă importanță, dar aceste elemente chiar sunt importante. Îți vine să crezi sau nu, chiar dacă ai o mănușă atât de fixă încât o scoți cu greu de pe degete, în cazul unui accident poate să sară de pe mână dacă nu este prinsă. Am văzut și ghete, la prima vedere imposibil de scos de pe picior, zburate la câțiva metri de accident. Atât de mari pot fi forțele de impact. Foarte multe mănuși au, în zona încheieturii mâinii, o zonă elastică astfel încât mănușa să stea cât mai fest. Este de preferat ca mănușa să aibă și o curelușă ajustabilă, astfel încât să o poți strânge și fixa cât mai bine. 

Materiale și lucrătură. Majoritatea mănușilor moto sunt din piele. Deci n-ar trebui să existe prea mari diferențe de material. Sau nu? Și pielea e de mai multe calități. Cum spuneam mai sus contează foarte mult calitatea protecțiilor și celelalte materiale folosite - căptușeală, materiale de întărire (de exemplu, mănușile de calitate au un strat făcut dintr-un material foarte aderent în zona palmei pentru că vibrațiile transmise de ghidon ar toci foarte repede stratul de piele; în plus o aderență mai bună îmbunătățește priza pe manșoanele ghidonului și pe levierele de frână și ambreiaj). Contează foarte mult și cusăturile - cât de bine sunt executate și cât de rezistente par. 
La capitolul ăsta ar trebui discutat și despre impermeabilitate, dar am făcut-o deja mai sus. Există mănuși din material textil (gore-tex) care sunt impermeabile, dar eu tot mănușile de piele le prefer și le recomand.

Culoare, aspect, brand. Nu sunt criterii esențiale, dar sunt importante. Până la urmă vrei ca mănușile tale să arate și bine nu doar să te protejeze. Și dacă se poate, să se asorteze cu culoarea motocicletei și cu restul echipamentului. Nici brand-ul nu este de neglijat. O etichetă bună nu este doar pentru fitze. În general un brand bun este și o garanție a calității.  Aici aș vrea să fac o paranteză: Cu cât brand-ul este mai faimos cu atât există șansa să fie mai mult falsificat. Da, se falsifică echipamente moto așa cum se falsifică și costume sau rochii de firmă. Până acum n-am auzit să se falsifice căstile moto, dar restul echipamentului (mănuși, jachete, pantaloni, ghete) am auzit că se falsifică. Cum te protejezi împotriva falsurilor? În primul rând nu trebuie să te zgârcești și să crezi că găsești chilipiruri. Nu, chilipiruri nu există ci doar tzepe pentru cei care cred că există chilipiruri. Dacă o pereche de mănuși de firmă costă în jur de 150 euro (vorbesc de mămuși racing cu protecții full) să nu-ți închipui că o să le găsești pe nu știu ce site obscur cu 50 euro. Există site-uri care oferă discount-uri, poți să găsești lichidări de stoc, dar niciodată nu o să găsești un preț de 3 ori mai mic. În al doilea rând, cumpără doar din magazine (sau site-uri) în care ai încredere și care au o bună reputație. În al treilea rând, dacă tot vrei să-ți cumperi o pereche de mănuși scumpe ar fi bine să te documentezi despre cum arată originalul și cum arată un fals. Așa, dar până la urmă ce atâta caz? Și dacă mănușile sunt false ce se întâmplă? Nu sunt tot mănuși? Ba sunt, dar materialele din care sunt făcute sunt de cea mai proastă calitate. S-ar putea să nu te protejeze atât de bine pe cât te-ai aștepta și, în mod sigur, se vor uza de 5 ori mai repede decât mănușile de firmă. Deci, dai de 3 ori mai puțin și obții o marfă de 5 ori mai proastă.  Dacă tot am vorbit de bani, părerea mea este că se pot găsi mănuși de o calitate cel puțin decentă în marja de 50-100 euro (în funcție de model). Cele mai scumpe de atât nu știu dacă își merită banii (depinde și ce buget are fiecare), iar cele foarte ieftine (în jur de 20 euro sau mai puțin) în mod sigur nu merită deloc.

3 comentarii:

 1. ai luat vre-o trântă cu moto? mănuşile sunt moft! te scapă de nişte julituri minore.de fractură nu te scapă niciun model,oricât de scump ar fi, mai ales la degetul police,ti-l rupi instant la o frontală uşoară. cât despre frig, iarna, da. iarna sunt bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mah, in cazul unui accident conteaza foarte mult si ce noroc ai. Sunt unii care au murit cazand de pe bordura, iar altii au scapat din accident de avion.

   Eu personal nu mi-am rupt niciun os in accidente moto. De cazut am cazut, dar am avut noroc.

   Nici eu nu ma incred in protectiile de pe manusi. Stiu ca degetele se cam rup si cu protectii si fara protectii. Daca nu te rostogolesti prea mult s-ar putea sa nu se rupa. Tot de noroc tine.

   In general protectiile moto (si la genunghi si la umeri si la coate si la maini) nu te scapa de fracturi, dar pot face diferenta intre o fractura care se repara usor si jdemii de operatii care sa iti reconstruiasca articulatiile si sa-ti adune oasele de pe unde s-au imprastiat.
   De julituri nu mai vorbesc.

   Cred ca manusile moto sunt foarte bune cand vrei sa folosesti pumnul drept argument. N-am incercat, dar sunt convins ca sunt eficiente.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere