12 feb. 2014

Despre codul rutier


Periodic se schimbă codul rutier. Se întâmplă cam așa - se trezesc niște polițiști de la circulație că ce se întâmplă în prezent nu e bine și că dacă s-ar modifica ceva în codul rutier ar fi mult mai bine și mult mai puține accidente. Măh, ce să zic, sunt încântat de cât de grijuli sunt polițiștii și de cât de mult le pasă lor de viața noastră. Mai mai că aș fi de acord cu ei.

Dar ce să vezi. Când schimbi lucrurile doar pe hârtie efectele reale n-au cum să apară. În plus, majoritatea propunerilor pe care le fac polițiștii sunt stupide sau ridicole. Nu știu, le e lene să gândească sau chiar nu pot mai mult? După părerea poliției române, cam toate accidentele se explică prin viteză excesivă și parțial prin consum de alcool. Drept urmare, la fiecare propunere de modificare a codului rutier poliția vrea să circulăm cu viteză și mai mică și să plătim amenzi și mai mari când depășim viteza legală. 
Ce coincidență - polițistul român de la circulație s-a specializat în stat în tufișuri pândind cu aparatul radar. De "clienți" nu duc lipsă polițiștii, iar foamea lor de bani e mare. Din tufișuri s-au făcut o grămadă de vile, din tufișuri se îndeplinește și planul de amenzi. Deci... cu cât viteza legală va fi mai mică cu atât vor fi mai mulți dispuși să încalce această limită, cu atât mai mulți "clienți" pentru polițiștii boschetari.

Cauzele reale ale accidentelor sunt cu totul altele. Ok, și viteza excesivă este una din cauze. Dar în majoritatea accidentelor e vorba de lipsă de atenție, de neacordare de prioritate. Să iau un exemplu ipotetic - un șofer se apucă să depășească și nu se uită că de pe contrasens vine un alt vehicul... impact frontal, se lasă cu morți și cu răniți grav. Ce zice poliția? Păi da, avea viteză prea mare, a depășit limita de viteză. Normal, avea viteză mai mare ca deh, intrase în depășire. Dar dacă nu ar fi venit nimic de pe contrasens s-ar fi întâmplat accidentul? Normal că nu, chiar dacă avea viteză mare. Deci nu viteza a fost cauza ci faptul că primul șofer nu l-a văzut pe celălalt, că nu s-a asigurat cum trebuie înainte să depășească.

Polițiștii ar trebui să se concentreze mai mult pe sancționarea șoferilor care nu sunt atenți și care încalcă regulile de prioritate (fie că trec pe roșu, fie că nu acordă prioritate la virajul la stânga, fie că fac manevre intezise - de ex. întorc pe linie continuă etc)

Sincer, i-aș învinovăți pe polițiști doar pe jumătate. Obiceiul românesc este să se conteste orice amendă. Bineînțeles, "șmecherii" se descurcă ei cumva și își anulează amenzile. Păi nah, doar de-aia sunt ei șmecheri, nu? La radar nu prea au ce să facă pentru că rămâne înregistrarea pe aparat, dar la trecerea pe culoarea roșie este doar cuvântul polițistului împotriva cuvântului șoferului. Și deh, poliția română și-a cam pierdut credibilitatea așa că e mai repede crezut șoferul decât polițistul.

Să ne întoarcem la codul rutier. Am zis că propunerile polițiștilor sunt stupide. Păi de ce oare? Pentru că propunerile vin de la marii chestori. Problema e că acești chestori au fost formați ca polițiști pe vremea lui ceaușescu și au rămas cu mentalitatea comunistă de atunci. Pe atunci așa era - niciodată nu ți se dădea ce ai nevoie ci ți se dădea mai puțin. Atunci mulți s-au gândit să ceară mult mai mult decât au nevoie ca să obțină la final ceea ce le trebuia de fapt. Sună cunoscut? Exact. Așa găndesc și domnii chestori când fac propuneri de modificare a codului rutier - pun acolo niște amenzi exagerat de mari, niște limite de viteză exagerat de mici, se scandalizează poporul, se arată ei mai indulgenți și mai reduc din exagerări, zice și poporul că nah, mai bine așa decât cum se propusese inițial și la final ar ieși cum și-au dorit domnii chestori inițial. Până la urmă, din modificare în modificare, o să ajungem să circulăm în secolul XXI cu viteză mai mică decât în secolul XIX.

"Noroc", că în scenă mai intră și parlamentarii. Politicieni, deh. Ăștia n-au mamă, n-au tată. Scopul lor în viață este să stea la putere (ce fac ei la putere e altă discuție). Ca să stea la putere au nevoie de voturi. Așa că... de multe ori s-au trezit polițiștii care s-au crezut deștepți aplicând metoda exagerărilor voite că în parlament propunerile lor au fost răstălmăcite în mod la fel de exagerat, dar în sens invers. Să dau numai un exemplu - la un moment dat apăruse o prevedere care spunea că îți poți recupera permisul suspendat doar dacă dai un test. Ohhh, păi această prevedere ar fi fost mai eficientă decât orice amendă. Toți nenorociții care și-au luat permisul pe pile ar fi rămas pietoni. Ei bine, tocmai prevederea asta, pe care eu o consider cea mai inteligentă dintre toate, a fost eliminată de către parlamentari.

Și uite așa, din modificare în modificare, avem tot un cod rutier slab, iar problema cea mai mare e că indiferent cum e tot nu se aplică cum trebuie. Motocicliștii sunt vulnerabili în trafic. Deseori plătesc un preț prea mare pentru haosul de pe șosele, haos generat de legea proastă și de incapacitatea poliției de a o aplica.

Ce mi-aș dori eu ca motociclist să se modifice în codul rutier?

Dacă ar fi după mine aș pune pedepse foarte drastice pentru 3 lucruri:
 • vorbitul la telefonul mobil - știu că toată lumea care va citi o să mă blagoslovească pentru asta, dar s-a dovedit că este o cauză frecventă a accidentelor. Cei care vorbesc la telefon nu sunt atenți la ce se întâmplă în trafic, să nu mai zic că majoritatea șoferilor nici nu folosesc hands-free ci fac tot felul de exchibiții cu o singură mână
 • nesemnalizarea schimbării direcției de mers - mulți șoferi spun că ei s-au uitat în oglinzi că s-au asigurat ... și motociclistul a apărut ca din senin. Bullshit. E adevărat, motocicliștii sunt greu de văzut în trafic. Dar la fel de adevărat e că șoferii au obiceiul să vireze din scurt și deseori nu mai semnalizează deloc nicidecum să semnalizeze din timp. Păi nene, eu n-am nevoie să mă vadă pe mine șoferul. Lasă că îl văd eu pe el. N-am nevoie să mă protejeze el. Lasă că mă protejez și singur. Singurul lucru pe care îl vreau e să facă mișcări previzibile în trafic, așa cum ar fi normal să se întâmple
 • încălcarea liniei continue - ca motociclist deh, sunt tentat să mai încalc linia continuă pentru că am loc să mă strecor printre mașini. Dar sincer, n-aș mai face asta toată viața dacă regula asta s-ar respecta de către șoferi și s-ar impune de către polițiști. Mi-aș dori să nu mai am surprize neagre atunci când merg pe un drum de munte, cu vizibilitate scăzută pe viraje și mă trezesc cu bizoni care vin de pe contrasens pe banda mea pentru că așa știu ei că trebuie să taie curbele. Cu motocicleta este foarte dificil să frânezi și să ocolești obstacole când ești deja aplecat pe viraj. De asemenea mi-aș dori să nu mai văd atâția idioți care întorc în mijlocul drumului unde le trăsnește lor prin cap. Oricât de agilă ar fi motocicleta, oricât de bune reflexe ar avea motociclistul... dacă ți se pune unul brusc în față nu mai ai ce să faci. 
Dar cel mai mult mi-aș dori să se aplice legea în integralitate. Aș vrea ca poliția să se ocupe întâi și întâi de șoferii neatenți, pentru că ăștia sunt adevăratele pericole care ne pândesc la tot pasul. Aș vrea să nu se mai tolereze încălcările de prioritate. Aș vrea ca polițiștii să mai iasă din tufișuri și să se mai uite și la ce e pe stradă.

2 comentarii:

 1. Mai este o regula foarte importanta pentru motociclisti si anume ca masinile sa stea pe banda una in spatele celeilalte si sa lase culoar vehiculelor care au capacitatea sa treaca ,daca ei nu ar sta pe toate partile numei unul in spatele celuilalt nu.Sau cei de pe banda 1 sa stea cit mai aproape de bordura si cei de pe 2 cit mai aproape de linia de mijloc astfel ramane loc si pentru cei care vor sa mearga si nu sa stea ca si conservarii la coada .Doua roti inseamna miscare nu stat la coada :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, inteleg ce zici si sunt total de acord cu tine. Numai ca regula asta e una de bun simt. Nu poate fi impusa prin lege

  Poate incet incet ne vom civiliza si noi. Oricum, fata de acum vre-o 5-6 ani e mult mai bine. Am intalnit din ce in ce mai multi soferi care imi fac loc in trafic si eu le multumesc pentru asta.

  RăspundețiȘtergere